I Buenos Aires, med en befolkning på 3 millioner borgere, er det forbudt ved lov at forbrænde husholdningsaffald. Det ambitiøse mål er at reducere deponering af affald med 75 % af 2004-niveauet i 2017, uden brug af affaldsforbrænding.
Buenos Aries er en del af the Metropolitan Area (AMBA), som er en region med 13 millioner indbyggere, bestående af 24 kommuner samt Buenos Aires by. De lokale myndigheder er ansvarlige for indsamling og bortskaffelse af affald, hvilket foretages af 3 regionalt kontrollerede deponeringsanlæg, beliggende i udkanten af Buenos Aires, og som modtager over 17.000 tons affald dagligt. Af denne affaldsmængde kommer 24 % fra Buenos Aires by, resten kommer fra de andre kommuner.
Udvikling af affaldshåndtering
I midten af 1970’erne blev affaldet fra Buenos Aires by afbrændt i 3 forbrændingsanlæg, og affald fra højhuse blev brændt i ovne i de enkelte ejendomme, der modtog affaldet direkte via affaldsskakte. I slutningen af 1970’erne blev disse løsninger forbudt pga. forurening, og blev erstattet af en regional løsning, der indebar oprettelse af affaldsdeponeringsanlæg i områder, hvor der dengang ikke var anden form for affaldshåndtering.
Den uformelle genanvendelsessektor er vigtig
De seneste 10 år er antallet af uformelle affaldsindsamlere steget markant, og den uformelle genanvendelsessektor er udvidet i hele regionen, hvilket relativt set har bidraget til reduktion af affald sendt til deponering. I 2009 blev det vurderet, at ca. 16 % af Buenos Aires bys husholdningsaffald var potentielt genanvendeligt som papir, pap, plastemballage, glasemballage og metal. Dette kunne indikere, at husholdningerne allerede sorterer deres affald effektivt, men en mere realistisk analyse af tallet viser, hvor stor betydning den uformelle indsamlingssektor og den mere formelle indsamlingssektor har. De uregistrerede affaldsindsamlere går bogstaveligt talt i containerne for at lede efter genanvendeligt affald, mens den mere formaliserede indsamlingssektor består af tidligere uregistrerede affaldsindsamlere, der nu er organiseret i lovlige foretagender og indsamler affald efter aftale med den lokale regering.
Zero waste-strategi fra 2005
I 2005 satte Buenos Aires by sine egne mål for at minimere deponering af affald med 20 % i 2010, 50 % i 2012 og 75 % i 2017 (af 2004-niveauet på ca. 1.500.000 tons). Enhver form for forbrænding af husholdningsaffald blev derfor forbudt i 2005, og deponering af genanvendelige materialer er forbudt fra 2020. Disse mål er en del af en ”Zero Waste”-strategi, der gradvist skal reducere deponeret affald.
Tre faser for implementering
Zero Waste-strategien skal tilskynde til mindre affald og til anvendelse af produkter med lang levetid. Derudover er målet at genbruge produkter, genanvende affald, samt promovere tilbagetagelsesordninger. Disse mål skal nås i 3 faser. Den første fase indeholder implementering af separat indsamling af vådt affald og tørt blandet genanvendeligt affald. Det våde affald sendes til deponering, og det tørre sendes til sorteringsanlæg og efterfølgende videresalg af sorteret affald til genanvendelse. Den næste fase indeholder yderligere differentieret indsamling og kildesortering af genanvendelige materialer, og den sidste fase kræver separat indsamling af organisk affald og støtte til udvikling af et marked for kompost.
Svært at nå målene
Buenos Aires by lever ikke op til sine egne affaldsmål. Målet var at deponere godt. 1.000.000 tons i 2010 og 750.000 tons i 2012. Men deponeringen var betydeligt højere (ca. 1.420.000 tons i 2010 og 1.360.000 i 2012). Det endda på trods af opførelsen af 7 sorteringsanlæg, som administreres af organiserede affaldsindsamlere. Deres opgave med at indsamle materialer fra dør-til-dør i nogle områder er i fremgang. Borgernes deltagelse i genanvendelsesordningen er langsom, og deres opmærksomhed på vigtigheden af genanvendelse er ikke tilstrækkelig. Dette skyldes forskellige faktorer, deriblandt udformningen af indsamlingssystemet, kommunikationsstrategien og selve implementeringen.
Husholdningsaffald indsamles dagligt
Frekvensen af indsamling af husholdningsaffald er 6-7 gange om ugen. Beboerne forventes at lægge deres almindelige affald i containere, der står på gaden ved deres boligblok. Nogle boligområder har containere for hver 100 meter, og nogle har kun en container per boligblok. I nogle få områder, skal genanvendelige materialer enten lægges i dertil hørende containere, eller gives til de organiserede dør-til-dør indsamlere. Derudover er der ingen form for separat indsamling af genanvendeligt affald. Indsamling af bygge- og anlægsaffald, WEEE, storskrald, batterier og dæk håndteres forskelligt, og borgerne forventes at koordinere afhentning med den lokale kommune. I praksis sker dette sjældent, og disse typer affald bliver derfor som regel henkastet eller blot lagt foran boligblokken, indtil det bliver indsamlet enten af organiserede eller uregistrerede affaldsindsamlere.
Nyt MBT–anlæg åbnet
Det nyeste kommunale forsøg på at nå målene var åbningen i starten af 2013 af det første MBT-anlæg (mekanisk- biologisk behandlingsanlæg), som er opført for at behandle dele af det indsamlede affald. Den organiske fraktion bliver bio-stabiliseret og anvendes til overdækning af deponeringsanlæg. De genanvendelige materialer bliver udsorteret og derefter udnyttet kommercielt. Det vurderes at anlægget kan behandle 1.000 tons dagligt, heraf udsortering af 180 tons genanvendeligt materiale og 410 tons organisk affald.
Affald vil være en udfordring i mange år
Affaldshåndtering vil fortsat være den mest betydelige miljømæssige udfordring for Buenos Aires by. Forbrænding af affald er ikke en mulighed, primært på grund af politiske årsager. Selvom strategiens principper er miljørigtige, er de meget afhængige af adfærdsændringer. Det er ikke let, på så kort tid at nå de ambitiøse mål, heller ikke taget i betragtning, at den nuværende kapacitet på deponeringsanlæggene er ved at være nået, og der ikke er andre anlæg under opførelse.
Læs mere
CEAMSE (2010). Estudio de calidad de los residuos sólidos urbanos de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires 2009
CEAMSE (2013b). Volumen de residuos sólidos urbanos ingresados a CEAMSE hasta DIC 2012
GCBA (2007). Decreto Nº 639/007
Sanchez, N. (2013). “Vandalizaron el 70 % de las nuevas campanas verdes en solo 3 meses”
Skriv et svar