Et svensk projekt har udviklet en metode til at benchmarke forbehandlings- og biogasanlæg, der behandler madaffald. Metoden afslører store forskelle i omkostninger per ton modtaget affald på biogasanlæggene. Metoden har allerede reduceret omkostnings- og energiniveauet i branchen, og forventes at kunne gøre nytte fremover.
Forbehandling og bioforgasning af madaffald er en relativt ny behandlingsform i Sverige, og der findes endnu ikke en nøglefærdig teknologi. Anlæggene er meget forskellige, da de er opført fra 1990’erne og frem til i dag. For at støtte forbedringer af eksisterende og kommende anlæg var det nødvendigt at identificere og benchmarke energiforbrug, drifts- og vedligeholdelsesomkostninger for de nuværende anlæg. Ved at finde sammenlignelige indikatorer var det forventningen at skabe et fælles grundlag for løbende forbedringer af anlæggene.
Energiforbrug og omkostningerne granskes
Fire forbehandlingsanlæg og fire biogasanlæg har deltaget i projektet. De otte anlæg har i projektperioden fået værktøjer til at måle energiforbrug samt omkostninger. Endvidere har de arbejdet med at definere indikatorer til benchmarking og deltaget i workshops, hvor de kunne erfaringsudveksle med hinanden.
Store forskelle mellem biogasanlæg
Forbehandlingen– som er den mest omkostningsfulde del af processen– viser en gennemsnitlig omkostning på 210 SEK/ton indkommende affald. Men spredningen i omkostninger mellem forbehandlingsanlæggene er væsentlig.
Biogasanlæggene viste meget store forskelle i omkostninger per ton modtaget affald. Forskellen mellem højeste og laveste omkostning varierer med en faktor fire. Slitage og dårlig konstruktion er de primære årsager til de store udsving i omkostningsniveauet. Det foreslås bl.a. at forbedre styring af processerne, etablere tydeligere funktionsbeskrivelser og at sætte fokus på den tekniske udvikling.
Den anvendte metode
De tre hovedbestanddele af projektet har været at:
- Etablere funktionelle zoner og identificere relevante indikatorer for anlæggene
- Samle data via undersøgelser, besøg og dialog
- Analysere data og benchmarke resultaterne for at synliggøre forskelle og potentialer.
Ny konsensus i branchen
Projektet har bidraget til konsensus om definition af processer og funktioner på biogasanlæg samt hvilke indikatorer, der bør studeres og måles. Projektet har i tillæg resulteret i øget viden omkring omkostninger og forskelle i energiforbrug, når der produceres biogas af madaffald. Med udgangspunkt i denne nye viden er adskillige vigtige initiativer blevet planlagt for at sænke drifts- og vedligeholdelsesomkostninger samt energiforbrug og for at øge forsyningsmulighederne.
Det er således også forhåbningen, at en fortsat anvendelse af benchmarkingmodellen og databasen vil byde på effektivt og relevant forbedringsarbejde på de enkelte anlæg og for branchen som helhed.
Læs mere
Yngvesson, J., Persson, E., Fransson, M., Olsson, M., Henriksson, G. and Björkmalm, J (2014): Benchmarking energy and cost for biogas production from organic waste materials, Projektnummer WR-54, Waste Refinery
Skriv et svar