Alle taler om, at affald skal ses som en ressource. Men hvordan griber man det an i virkeligheden? En ny rapport fra det europæiske temacenter beskriver, hvordan briterne arbejder med værdien af affald som en drivkraft. Det centrale element er, at de arbejder cirkulært og ikke lineært. Tilgangen er at fjerne barrierer på samme tid. Desuden spiller inddragelse af alle aktører en central rolle.

Ideen med rapporten er at give andre lande inspiration til, hvordan de kan arbejde mere systematisk med affald som en ressource. Erfaringerne fra Storbritannien er særlig interessante, forbi det er lykkedes at øge genanvendelsen markant i løbet af ti år fra et meget lavt udgangspunkt og tilsvarende at reducere deponeringen.

Realisering af værdien i affald kræver en integreret metode til at fjerne et antal gængse og indbyrdes afhængige barrierer. Disse kan beskrives som struktur-, informations- og adfærdsmæssige. Rapporten gennemgår de forskellige barrierer og giver eksempler på, hvordan briterne har arbejdet med dem for forskellige affaldstyper.

Det konkluderes, at der ikke er nogen nøglefærdig løsning for de enkelte lande, da forudsætningerne er forskellige. Derfor vil den rette vifte af initiativer og politiske instrumenter også være forskellig fra et land til et andet.

Efterspørgsel efter genanvendte materialer er afgørende

Uanset hvilke løsninger der vælges, er inddragelsen af alle aktører i værdikæden (fra fremstillingsindustrien, affaldsproducenter, genanvendere og forbrugere) meget væsentlig. Det understreges, at der skal sikres tilstrækkelig efterspørgsel for at øge værdien af det genanvendte materiale. Standarder for de genanvendte materialer kan hjælpe med at overkomme både psykologiske og tekniske barrierer. Demonstrationsforsøg kan være en god måde at inddrage fremstillingsindustrien. Den offentlige sektor kan også bidrage til øget tillid og efterspørgsel af genanvendte materialer ved at stille krav ved offentlige indkøb.

Plastaffald fra husholdninger

Den systematiske tilgang bliver illustreret med et eksempel på arbejdet med blandet plastaffald fra husholdninger. Det vil sige plastemballageaffald, som ikke er plastflasker eller –dunke, såsom bægere, bakker, poser, film mv. Det blandende plastaffald udgør 69 % af plastemballageaffaldet fra husholdninger i Storbritannien. Arbejdet med at genanvende dele af det blandende plastaffald begyndte i 2007 og pågår fortsat.

Drivkræfterne for en øget plastgenanvendelse i Storbritannien er en støt stigende deponeringsafgift (730 kr./ton i 2014), mangel på forbrændingskapacitet, krav fra husholdninger om separat indsamling, nye nationale mål for genanvendelse af plastemballage i 2017 samt dårlige afsætningsmuligheder for urent plastaffald ved eksport til Kina.

Briterne har arbejdet på at skaffe faktuel viden om, for hvordan de forskellige dele af det blandede plastemballage kan genanvendes, og hvilke løsninger som miljømæssigt er de bedste. Sammen med plastindustrien har man lavet en handlingsplan for øget genanvendelse, som skal overkomme nogle af barriererne. Planen skal forbedre genanvendeligheden af emballage, forbedre indsamlingen, øge den britiske sortering og infrastruktur for genanvendelse samt skabe efterspørgsel og markeder for genanvendt plast. Regeringen har støttet med forskellige finansielle muligheder for investering i sorterings- og oparbejdningsanlæg.

Forberedelse til genbrug øger værdien af affald

Rapporten fokuserer på værdien af affald ved genanvendelse, men påpeger, at større værdi kan opnås ved samtidig at medtænke initiativer til at forberede affaldet til genbrug. Det kan give en mere omkostningseffektiv indsamling samt en større værdi af affaldet ved genbrug eller reparation. Eksemplerne i rapporten omfatter husholdningsaffald, men en række af de nævnte barrierer gælder også for erhvervsaffald.

Læs mere

Jones, M., D. Palfrey, K. Patterson, L. Crichton, G. Hollinshead, P. Mitchell, B. Kjaer 2013: Approaches to using waste as a resource: Lessons learnt from UK experiences.ETC/SCP Working Paper No 5/2013


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *