En ny rapport fra den tyske og svenske miljøstyrelse sætter ved hjælp af to cases spot på globale megatrends. De to cases viser begge, ikke overraskende, at de globale megatrends generelt komplicerer opfyldelsen af miljømål og forværrer centrale miljøproblemer. Rapportens forfattere argumenterer for, at en ny samfundsdagsorden med et andet fokus end økonomisk vækst er nødvendig, hvis ressourceproblematikkerne ikke meget snart skal stige os over hovedet.
Fokus på globale megatrends stammer fra en rapport udgivet af Det Europæiske Miljøagentur (EEA) i november 2010. I agenturets rapportSOER 2010 – assessment of global megatrends vurderes det, hvordan elleve udvalgte globale megatrends er relevante for det europæiske miljø. De elleve megatrends er bl.a. risici fra sygdomme og pandemier, intensiveret global konkurrence om ressourcer samt voksende konsekvenser af klimaforandringer. Der argumenteres i EEA’s rapport for vigtigheden af, at den europæiske miljøpolitiske beslutningsproces inkluderer overvejelser om disse megatrends. Rapporten er resultatet af et samarbejde mellem den tyske og svenske miljøstyrelse.
Fokus på økonomisk vækst driver ressourceforbruget
Rapporten giver et overblik over, hvordan hhv. kvalitativ modellering og systemtænkning kan anvendes til at analysere de mulige effekter af globale megatrends. Den første case viser, hvordan en kvalitativ model kan forklare, hvordan bl.a. de elleve megatrends indvirker på ressourceforbruget i EU. Den øgede globale vækst viser sig eksempelvis at have den største effekt på ressourceforbruget i EU, mens den øgede andel af befolkning i byer også har en betydelig indflydelse.
Teknisk innovation samt risiko for sygdomme og pandemier kan muligvis nedbringe ressourceknapheden, mens den globale stigning i befolkningstal og den aldrende og dalende befolkning i EU i sidste ende ser ud til ikke at have nogen betydning for ressourceknapheden i EU.
Lokale forhold påvirkes direkte
I den anden case anvendes en kvalitativ model til at forklare effekten af de globale megatrends på de svenske miljømål. Dette case studie illustrerer, hvordan både de lokale, europæiske og globale niveauer forbindes via megatrends, og hvordan de påvirker muligheden for at opfylde de svenske miljømål. Konklusionen er ikke overraskende, at de globale megatrends kan have en direkte effekt på regionale forhold som eksempelvis ressourceforbrug og ressourceknaphed.
Ressourceeffektivitet er ikke svaret
Det understreges imidlertid, at selv den bedste løsning i et optimistisk scenarie ikke vil kunne rette op på de alvorlige ressourceknapheder, som forventes at præge Europa i fremtiden. Dette anses især for at være et resultat af den insisterende fokus på økonomisk vækst i EU. Forfatterne anerkender, at ressourceeffektivitet vil kunne bremse farten, hvormed ressourcer udtømmes, men at ressourceeffektivitet i sidste ende ikke er nok. Rapportens forfattere understreger derfor, at absolut afkobling mellem ressourceforbrug og økonomisk aktivitet er en nødvendighed, som i praksis kan være umulig at opnå og anbefaler derfor, at man i fremtiden søger en anden rettesnor for samfundet end BNP.
Læs mere
Rapporten er tilgængelig fra den svenske miljøstyrelses hjemmeside:
Lorenz, U. and Haraldsson, H. (2014): Impact assessment of global megatrends – Two case studies connecting global megatrends to regional topics, Swedish Environmental Protection Agency, Report 6602
Rapporten er også tilgængelig fra den tyske miljøstyrelses hjemmeside:
Lorenz, U. & H. Haraldsson 2014: An assessment of the possible impacts that global megatrends can have regionally – two case studies.
EEA (2010): SOER 2010 – assessment of global megatrends
Skriv et svar