Sekretariatet for Basel Konventionen har udgivet en spændende publikation om affald. Vital Waste Graphics er fyldt med selvforklarende figurer og illustrationer, der beskrives historiske og moderne trends på affaldsområdet generelt. Rapporten diskuterer en række spændende affaldsemner såsom forbrugsmønstre, cirkulær økonomi, ulovlig handel med farligt affald, værdien af affald.

Affaldets tidslinje: Køb-og-smid-væk

I takt med samfundsudviklingen har forbrugskulturen ændret sig. Siden det 19. århundredes industrielle revolution har billige råstoffer skabt øget produktion af især personlig pleje-produkter såsom toiletpapir og gummipræservativer samt engangsbarberblade. Derefter fulgte introduktion af hygiejnebind og engangsbleer i sammenhæng med at kvinderne fik større magt over husholdningsbudget. Med udbredelsen af modetøj efter 2. verdenskrig forsvandt tanken om at tøj skal holde hele livet. I slutningen af det 20. århundrede er emballage og indkøbsposer af plast blevet praktisk. Frem til i dag er levetiden af produkter stort set kun blevet forkortet. Ønsket om vækst og øgede indtægter får producenter til at designe produkter, der kan holde i kortere tid eller går i stykker, i modstrid med ønsket om ressourceeffektivitet og lang holdbarhed.

Forbrugerne efterspørger nye smarte produkter

Fra år 1985 til 2010 er computeres levetid i gennemsnit faldet fra ca. 11 til 5 år, hvilket har bidraget til især øgede mængder af elektronikaffald (WEEE). Den hurtige udskiftning skyldes to faktorer: Forbrugerens sociale status og den teknologiske fremdrift. Selvom nogle nye elektroniske produkter er mere energieffektive i brugsfasen, viser det sig, at fx nye computere ofte får en kapacitet som er langt større end nødvendigt.

Losseplads bliver til guldmine

USA genanvender kun 8 % af 140 mio. udtjente mobiltelefoner og deponerer resten. En stor del af WEEE (PC, TV) fra den vestlige verden ender i Sydøstasien. Der har genanvendelsesindustrien erkendt de store muligheder i at udsortere de værdifulde metaller, fx guld, og videresælge dem som sekundære ressourcer. I Kina skaber det god forretning, da alene behandling af elektronikaffald skaber 700.000 jobs. Store sundhedsmæssige risici er dog ofte forbundet med dette erhverv. Men potentialet er stort, da udviklingslandene i 2016 formodes at overhale de udviklede lande i antallet af forældede PC’er (knap 200 mio. enheder).

Det sorte marked for affald er stort

Stærk lovgivning (national og international) og håndhævelse modvirker illegal handel med affald. Dog har kriminelle grupper i bl.a. Italien på ulovlig vis deponeret 20.000 tons farligt industriaffald årligt, med fatale konsekvenser for bl.a. landbruget. En del affald bliver fragtet til meget mere profitable markeder oversøisk, hvor affaldet næsten er umuligt at identificere og overvåge. Illegal grænsehandel med farligt affald og beskyttede naturressourcer anslås at skabe en årlig omsætning på op til 30 mia. dollar. En femtedel af undersøgte fragter af farligt affald fra EU viste sig at overtræde Basel-konventionen og i 2009 blev over 45.000 tons farligt affald beslaglagt.

Læs mere

The Secretariat of the Basel Convention 2012: Vital Waste Graphics


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *