Nutidens produktion og forbrug medfører nye stoffer som nanopartikler i affaldsstrømmen. Spredningen og effekten af disse nye stoffer er ofte ukendt, og de mistænkes for at udgøre en sundheds- og miljørisiko. De skaber også problemer i selve affaldshåndteringsprocessen. Et studie fra French Industry-University Cooperative Research Network on Waste (RECORD) giver et overblik.
Overordnet set har vi begrænset viden om kommende problemstoffer i vores forskellige affaldshåndteringsprocesser. I mange tilfælde er problemer med enkelte stoffer kun analyseret for en enkelt affaldshåndteringsmetode. Det franske studie forsøger at samle viden fra alle de forskellige studier for at gøre status.
Forskellige typer af nye problemstoffer
Flere nye forurenende stoffer har blevet identificeret som potentielt tilstede i affald. For eksempel kan bisphenol A (BPA) i plastaffald findes i gammelt eller importeret produktionsaffald, selv om det allerede er identificeret som et risikostof og derfor forbudt at anvende i Frankrig. Der er også andre velkendte stoffer, som bliver brugt til nye produkter –så som kviksølv i sparepærer. En tredje vigtig repræsentant for disse stoffer er nanopartikler, som fornylig er blevet opdaget i miljøet.
Udfordringer i de etablerede affaldshånderingssystemer
De nye forurenende stoffer findes i alle typer produkter og applikationer og havner dermed i samtlige affaldsbehandlingssystemer. De nuværende affaldsbehandlingsmetoder (genanvendelse, forbrænding, kompostering, deponering osv.) er ikke designet til at håndtere disse stoffer, og der kan derfor opstå en uventet fare for medarbejdere eller for udslip til miljøet. Eksempelvis vil recirkulering af produkter, som indeholder nye forurenede stoffer, kunne forurene andre produkter under processen.
Nanopartikler i affald
Brugen af nano-materiale i kommercielle produkter vokser hastigt. Nanopartikler i affald er derfor et meget aktuelt problem. Egenskaber og toksicitet afhænger af typen af nanopartikel-affald. Det kan f.eks. være rene nano-materialer, eller produkter der er forurenet med nano-materialer. Nanopartikler kan være toksiske ved kontakt med levende celler. Årsagen er den kemiske toksicitet i materialerne, som de er lavet af samt deres lille størrelse og form, som gør, at de kan trænge ind i celler. Nanopartikler i affald er meget svære at kvantificere og sortere, da det ikke er obligatorisk at rapportere eller mærke nanopartikler i produkter. Risikoen for medarbejderne under affaldsindsamling og håndtering af denne type affald er stiger især ved indånding og hudkontakt. Der findes anbefalinger for håndering af denne type affald, men på grund af vanskelighederne ved at identificere og separere materialer med nanopartikler, bliver de sjældent anvendt.
Skriv et svar