Nordiske tekstiler under lup

Nyt nordisk studie kortlægger tekstilflowet i Danmark, Sverige og Finland. I gennemsnit bliver mere end halvdelen af tekstilerne affaldsbehandlet, men der er fortsat betydelige mængder, som ikke er kortlagt.

Danskerne forbruger 16 kg tekstiler om året

Det danske forbrug af tekstiler er steget med 62 % mellem 2003 og 2008, og blev i 2010 estimeret til omkring 16 kg per dansker. Det er lidt mere end vores nordiske naboer, idet man i Finland og Sverige forbruger hhv. 13 og 14 kg per person.

Mere end en tredjedel af de tekstiler, der afsættes til forbrug på det danske marked ryger til forbrænding, mens en lille tredjedel bliver eksporteret til genbrug eller genanvendelse i udlandet via velgørenhedsorganisationerne. Kun en lille del forbliver i landet til salg i genbrugsbutikker eller genanvendelse i form af kludeproduktion. Den sidste tredjedel kan ikke umiddelbart kortlægges og studiet konkluderer således, at der er brug for flere data.

Tekstilerne bliver afskaffet i bunden af affaldshierarkiet

Knap halvdelen af de tekstiler, som sættes på markedet ender som affald, og den totale mængde i de tre lande nærmer sig 150.000 tons om året. Langt størstedelen af denne mængde forbrændes eller deponeres. Der er således kun meget lidt indenlandsk genbrug og genanvendelse i de tre lande, og i alle tre lande er indsamlingen stort set udelukkende overladt til velgørenhedsorganisationerne.

Producentansvar, livsstilsændringer og differentieret moms

I forlængelse af de nye data giver studiet bud på virkemidler, der potentielt kan øge affaldsforebyggelsen. En producentansvarsordning i de nordiske lande nævnes som en mulighed for, at fremme affaldsforebyggelse af tekstiler. Det understreges imidlertid, at et sådant ansvar skal designes så det skaber incitamenter til at foretage forebyggende tiltag og ikke blot til at øge indsamlingsgraden.

Der er ydermere brug for betydelige livsstilsændringer, som man foreslår, kan adresseres gennem eksempelvis information og guidelines samt nye grønne forretningsmodeller. Det foreslås samtidig, at tekstilernes levetid kan øges, hvis reparation gøres mere tilgængelig og attraktiv. Et muligt tiltag kunne være at introducere en reduceret moms på reparation af tekstiler.

Læs mere

Tojo, N., Kogg, B., Kiørboe, N., Kjær, B. & Aalto, K. (2012): Prevention of textile waste – Material flows of textile waste in three Nordic countries and suggestions on policy instruments, TemaNord 2012:545.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *