Et nyt EU-projekt ser nærmere på barrierer for øget genbrug af byggematerialer i hele forsyningskæden. De tre største forhindringer er omkostninger, kvalitet og den svage markedsstruktur. Der er behov for at udvikle et kvalitetssikringssystem for genbrugsmaterialer og synliggøre aktørerne på markedet samt udvikle nyt design, som muliggør direkte genbrug i fremtiden.
Stort uudnyttet potentiale
Bygge- og anlægsaffald er en af de største affaldsstrømme i Europa. Øget genbrug af brugte byggematerialer vil kunne spare betydelige mængder af nye ressourcer og energi. Der er et stort potentiale for øget direkte genbrug af brugte byggematerialer i forsyningskæden, men også en række barrierer. Et EU-finansieret forskningsprojekt har belyst barriererne på grundlag af interviews og workshops med aktørerne indenfor bygge- og anlægsområdet i Sverige, Tyskland, Belgien, Polen, Italien og Spanien.
Dårligt udviklet marked for genbrugsmaterialer
Resultaterne viser, at der eksisterer et relativt veludviklet marked for genbrug af materialer med særlig kulturel og æstetisk værdi i alle lande. Det er især antikke materialer som specielle mursten, trægulve, antikke døre og vinduer etc.Genbrugsmarkedet for almindelige og moderne byggematerialer er meget begrænset især i Sydeuropa. I Sverige og Belgien er der eksempler på indsamling og handel med brugte materialer. Materialerne sælges primært til private og mindre virksomheder. Direkte genbrug i større kommercielle byggeprojekter er meget sjældne og eksisterer kun som nogle enkelte pilotprojekter.
Barrierer for genbrug
Studiet fremhæver seks barrierer: 1) Mulige ekstra omkostninger, 2) Usikkerhed om kvalitet, 3) Uklart ansvar, 4) Svag markedsstruktur, 5) Manglende viden om muligheder for direkte genbrug og 6) Tidligere anvendte konstruktioner og materiale,r som hindrer genbrug.
Direkte genbrug kan komplicere design, konstruktion og nedbrydning og dermed resultere i ekstra omkostninger. En anden barriere er usikkerheden vedrørende kvaliteten af de genbrugelige materialer. Materialerne sælges typisk uden garanti og uden dokumentation for materialeegenskaber og indhold af kemiske stoffer.
Endnu en barriere for at udnytte potentialet for øget genbrug i den eksisterende bygningsmasse er anvendelsen af fugemateriale som vanskeliggør adskillelse af forskellige bygningsdele, anvendelsen af farlige stoffer i 1960’ernes og 1970’ernes byggerier samt materialerne dårlige kvalitet i forhold til nutidens krav til energieffektivitet.
Initiativer til at fremme genbrug
Studiet påpeger, at der er behov for mere forskning i den praktiske genbrugelighed af byggeelementer og vurdering af de miljømæssige fordele ved forskellige genbrugsaktiviteter.
Udvikling af et kvalitetssikringssystem for genbrugsmaterialer er nødvendigt for at direkte genbrug kan udbredes i den kommercielle sektor. Synliggørelse af aktørerne genbrugsindustrien er også vigtig. Dette kunne gøres ved at danne en organisation for genbrugsindustrien, som kunne varetage aktørernes fælles interesse. Endvidere kan det offentlige fremme genbrug af byggematerialer ved at stille krav til brug af genbrugte materialer i offentlige byggeprojekter.
For fremtidens byggeri er der behov for nye designløsninger, som sikrer, at materialerne nemt kan adskilles og genbruges. Krav til genbrugelighed kan endvidere inkluderes som krav i miljøcertificeringssystemer af bygninger.
Læs mere
Hemström, K., D. Palm, J. Lindblom, I. J. Vegas,A. Lisbona, L. Horckmans, I. Ratman-Klosinska, V. Ferrando 2012: Characterisation of supply chain for reused building components in Europe.WASCON 2012 Conference proceedings. M. Arm, C. Vandecasteele, J. Heynen, P. Suer and B. Lind (Editors)
Skriv et svar