Den svenske affaldsbranche har en vision om at gøre afgasset biomasse fra biogasanlæg til markedets bedste organiske gødningsmiddel. Men det kræver øge viden om indholdet af mikroplast i gødning, da det kan forurener miljøet.

Derfor har ”Avfall Sverige” i 2014 udført et forstudium, hvor processerne fra indsamling af madaffald til produktion af færdig gødning er blevet kortlagt. Studiet bestod af interview med relevante interessenter, gennemgang af tekniske rapporter, besøg på biogasanlæg og et litteraturstudium. Studiet bekræfter, at der er risiko for tilstedeværelse af mikroplast i gødningen. Der er dog ikke udført kvalitative eller kvantitative analyser. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at verificere, i hvilket omfang der findes mikroplast i den afgassede masse, der anvendes som gødning.

Certificeringssystem overser mikroplast

Mikroplast er plastfraktioner mindre end 2 mm. Når den afgassede masse bliver certificeret som gødning i overensstemmelse med det frivillige svenske certificeringssystem SPCR 2012, bliver disse små fraktioner ikke taget i betragtning med mindre de er synlige. Pt. ved man ved derfor ikke meget om tilstedeværelsen af mikroplast i denne type gødning.

Plastens vej og skæbne

Studiet viser, at det kildesorterede madaffald er forholdsvis rent (93-95 %). Renhedsgraden varierer afhængig af type af indsamlingspose og information til borgerne om sortering af madaffald. Eksempelvis giver indsamling ved hjælp af papirposer en højere renhed end ved brug af plastposer.

På trods af at plast udskilles fra det bionedbrydelige affald i en forbehandlingsproces, kan små stykker plast følge med substratet ind i biogasprocessen, og ende op i den afgassede masse som anvendes som gødning.

Når gødningen bliver spredt ud over marken, vil mikroplasten følge med og forurene, og måske forlænge eller forringe nedbrydningen af sprøjtemidler.

Mere viden nødvendig

Det er ikke muligt ud fra dette forstudie at estimere, hvor meget mikroplast der bliver genereret i forbehandlingen. Der er dog en teoretisk risiko for, at det sker, når madaffaldet knuses og males. Der er desuden rapporteret flere fund af plastfragmenter i bioreaktoren. Konklusionen på forstudiet er, at der kræves yderligere undersøgelser af den afgassede masse for at fastslå, om spredning af mikroplast er et reelt problem.

Læs mere

Avfall Sverige 2014: Mikroplaster i biogasprocessen – Forstudiet Rapport U2014:03


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *