I Schweiz har man undersøgt mulighederne for at genvinde kostbare metaller og sjældne jordarter fra forbrændt affald. Undersøgelsen viser, at der blandt andet kan udvindes 1,3 tons guld om året fra landets forbrændingsanlæg.

Ved hjælp af massestrømsanalyse undersøgte schweizerne in- og output fra et forbrændingsanlæg for 31 grundstoffer – herunder ædelmetaller og sjældne jordarter. Anlægget forbrænder årligt omkring 200.000 tons affald, hvoraf 57 % er husholdningsaffald. Resten kommer fra industri og servicesektoren. Prøver af affaldet og forskellige slutprodukter blev udtaget over et helt år.

Guld for mange millioner

Resultaterne viser at den gennemsnitlige koncentration af ædelmetallerne guld og sølv i det modtagne affald, er henholdsvis 0,4 mg/kg and 5,4 mg/kg. Der var dog stor usikkerhed på resultaterne for guld. Det svarer til, at den årlige mængde guld og sølv i affaldet er henholdsvis 81 ± 40 kg og 1070±14 kg. Guldmængden svarer til 1,3 ± 0,6 tons årligt for al affald, der forbrændes i Schweiz. Det svarer til en værdi på ca. 325 millioner kr. ud fra guldprisen i juni 2013. Forfatterne sætter dog selv spørgsmålstegn ved, om de fundne mængder er for høje.

Af de analyserede grundstoffer udgør syv metaller 83 % af det økonomiske potentiale ved genvinding. Disse er guld, scandium, aluminium, kobber, sølv, platin, neodym. For andre knappe metaller som f.eks. indium og de analyserede sjældne jordarter, er det økonomiske potentiale dog lavt.

Avanceret slaggehåndteringssystem

Ved forbrænding sker der en koncentrering af metallerne, og undersøgelsen har set på hvor metallerne ender. Anlægget anvender et specielt udviklet slaggerhåndteringssystem (Thermo-Re) der resulterer i en række udsorterede metalfraktioner, hvor metallerne koncentreres yderligere.Det har dog endnu ikke været muligt at udvikle metoder til genvinding af ædle metaller fra disse fraktioner. Der er derfor et stort behov for yderligere udvikling af sådanne metoder.

Der er et potentiale i genvinding af sekundære materialer fra resterne fra affaldsforbrænding. Der er stadig en stor årlig mængde husholdningsaffald, der ikke bliver indsamlet til genanvendelse. Derfor er mængden af ædelmetaller og sjældne grundstoffer højere end forventet, i den affaldsstrøm, der sendes til forbrænding.

Stigende interesse for sekundære materialer

I de senere år er der i stigende grad blevet anvendt ædle metaller og sjældne jordarter i moderne højteknologiske produkter. Naturressourcer er begrænsede, men efterspørgslen på dem er stadigt stigende, især i den højteknologiske industri. Det er derfor af afgørende betydning at finde en alternativ kilde til disse materialer, hvilket har ført til en øget interesse for genanvendelse af ressourcer i affald. Ligesom i Schweiz er forbrænding også den mest anvendte håndtering af husholdningsaffald i Danmark. Der kan derfor være en gevinst i at øge genvindingen af værdifulde materialer fra slagger og aske fra de danske forbrændingsanlæg

Læs mere

Morf L.S., Gloor R., Haag O., Haupt M., Skutan S., Di Lorenzo F., Boni D., 2013. Precious metals and rare earth elements in municipal solid waste – Sources and fate in a Swiss incineration plant. Waste Management 33, 634–644.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *