Kredsløbsparken Alelyckan har i 2010 forebygget 360 ton affald ved at borgere og virksomheder har afleveret storskrald til direkte genbrug i stedet for til affaldsbehandling. Hvis resultaterne overføres til alle svenske genbrugspladser, svarer det til, at der årligt kunne forebygges 80.000 ton storskrald i Sverige og drivhusgasudledningen kunne reduceres med 300.000 ton.

Kredsløbsparken Alelyckan i Gøteborg

Alelyckan er en videreudvikling af en konventionel genbrugsplads, hvor man har samlet genbrug, genanvendelse og affaldssortering på et og samme sted. Som besøgende på kredsløbsparken mødes man af forskellige butikker, som sælger brugt tøj, møbler, byggematerialer og elektronik. Derefter passerer man en sorteringsstation, hvor personalet spørger, om man har noget, som man vil give væk til second hand-salg. Først derefter kan man aflevere sit affald som på en traditionel genbrugsplads.

Mere end 5 % reduktion i storskraldsmængden

I 2010 blev der afleveret næsten 500 ton produkter og materialer til direkte genbrug i kredsløbsparken. Af denne mængde blev ca. 30 % kasseret enten direkte ved sorteringsanlægget eller senere i kredsløbsparkens butikker. 360 ton produkter og materialer kunne sælges i butikkerne. Hvis alle fem genbrugspladser i Gøteborg blev ombygget til kredsløbsparker, ville det reducere byens storskraldsmængde med mere end 5 %.

Miljøfordelen ved kredsløbsparker

Forebyggelsen af 360 ton storskrald betyder undgåede miljøpåvirkninger fra produktion af nye produkter. Der er foretaget en forsimplet livscyklusvurdering af forskellen mellem en kredsløbspark og en traditionel genbrugsplads. Dette er opgjort til, at kredsløbsparken bl.a. mindsker udslippet i forhold til en traditionel genbrugsplads med:
• 1.300 ton CO2-ækvivalenter svarende til ca. 430 personbiler, der hver kører 15.000 km
• 5100 MWh primær energi, som svarer til opvarmning af 310 villaer
• Forsuring mindskes med en mængde svarende til det gennemsnitlige udslip for 400 svenskere

I hele Sverige findes omkring 600 genbrugspladser, som i 2008 tog imod 1.4 millioner ton storskrald. Hvis alle blev ombygget til kredsløbsparker og opnåede samme niveau af forebyggelse som på Alelyckan, kunne der forbygges 80.000 ton storskrald svarende til en reduktion i drivhusgasudledningen på 300.000 ton.

Læs mere

Avfall Sverige 2011: Förebygga avfall med kretsloppsparker. Analys av miljöpåverkan. Rapport U2011:02


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *