Affald skal medtænkes bedre i den fysiske planlægning, hvis samfundet skal blive bæredygtigt. En svensk rapport viser, hvordan affaldsplaner kan inddrages som en del af den fysiske planlægning. Arbejdet har taget udgangspunkt i situationen i Göteborg.

Det svenske arbejde har haft fokus på at tænke affaldshåndtering bedre ind tidligt i den fysiske planlægning. Rapporten er tænkt som en vejledning til kommunale medarbejdere inden for affalds- og byplanlægning. Men den henvender sig også til andre private og offentlige aktører med interesser på området.

Göteborg Kommune er fremhævet

Projektet har taget udgangspunkt i Göteborg Kommunes fysiske plan (kommuneplanen) og affaldsplanen for regionen ’A2020’. Alle kommuneplanens strategiske mål er blevet analyseret med hensyn til, hvilke konsekvenser de har for affaldshåndteringen. Tilsvarende er målene i affaldsplanen blevet vurderet i forhold til hvilke konsekvenser, de har for den fysiske planlægning. Analysen viste, at konsekvenserne er omfattende og ikke altid åbenlyse.

Bæredygtig transport versus større kildesortering

Et af de strategiske mål for kommuneplanen er at ændre behovet for affaldstransport, så mængden af bil- og lastbiltransport reduceres. Affaldsplanerne stiller krav om mere udsortering i flere fraktioner og mindre forbrænding af affald. Dette lægger umiddelbart op til mere bilkørsel til genbrugsstationer og mere lastbiltransport af udsorterede fraktioner. Det er derfor nødvendigt at samtænke plan- og affaldsmål for at finde nye løsninger på indsamlingslogistikken, hvis begge mål skal opfyldes.

Byttehjørner med flere fordele

Et andet eksempel er, at affaldsplanen har en målsætning om at reducere affaldsmængden gennem forebyggelse – bl.a. via øget direkte genbrug. Men det vil kræve, at den fysiske planlægning understøtter øget genbrug i form af byttehjørner, lokalisering af reparationsvirksomheder og nye typer af butikker for re-design mv. Byttehjørner kan skabe et socialt mødested, som også kan bidrage til kommuneplanens mål om, at byen skal være mangfoldig, tryg og menneskelig.

Tematisk tillæg til kommuneplanen

Spørgsmålet om flere arealer til affaldshåndtering ikke kan løses i enkeltstående detail- eller lokalplaner. Der er nødvendigt at lægge en overordnet strategi, hvor byens samlede behov for affaldshåndtering beskrives. Løsningen er et tematisk tillæg om affald til kommuneplanen, som vil kunne integrere affald i den fysiske planlægning. Rapporten præsenterer forslag til, hvordan et sådant tillæg kan udarbejdes, og hvad det kan indeholde.

Samarbejde mellem nye aktører er centralt

Integration af affaldsplaner og kommuneplaner kræver meget tid og tålmodighed, og det er vigtigt at samarbejde med mange forskellige aktører for at nå målet. Forfatterne fremhæver, at der er stor interesse for at forbedre forudsætningerne for affaldshåndtering. Rapporten kan give inspiration til, hvordan den fysiske planlægning og den kommende ressourcestrategi kan samtænkes i Danmark.

Læs mere

Avfall Sverige 2013:Avfall i fysisk planering med fokus på översikts planering. U2013:10


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *